Direktlänk till inlägg 4 april 2007

Lammkött till påsk!

Av Lantliv - 4 april 2007 17:04

Lamm är jättebra, sund och god mat om man tillagar den rätt. Sen spelar det stor roll för smaken att man får tag i kvalitetskött. Om du har möjlighet så måste du köpa svenskt lamm och helst ekologiskt. Dock är det bättre att köpa svenskt lamm i vilket fall som helst än utländskt, eftersom våra lamm är uppfödda på bete och med minimalt med kraftfoder så blir köttet så mycket godare. Att få beta örter och gräs sätter bra smak på köttet och ger en sund tillväxt. Dessutom är betande djur grunden till vårt vackra jordbrukslandskap och öppna ängsmarker i Sverige. För att vi ska kunna behålla den miljön måste det finnas djur som kan hålla markerna öppna. Det är få konsumenter som ens anar hur fort öppen ängsmark växer igen om man tar bort djuren! Det räcker med 2-5 år så har sly tagit över. Vi har brist på betande djur i Sverige och fler och fler mjölkgårdar lägger ner sin verksamhet....Tänk också på att Lamm (kött, grönsaker, alla varor vi köper) tär på miljön i form av transporter. Hur många gram/kilo koldioxid tror ni att Nya Zeeländska lamm kostar i jämförelse med ett svenskt? Vet ni att vi konsumenter behöver inte betala för transporterna av Nya Zeeländska lamm - det gör den NZ-staten för att öka exporten och bli världsledande på försäljning av lammkött. Så handlarna kan köpa deras kött till lika eller billigare pris än vårt svenska lamm - och eftersom många av konsumenterna hellre vill ha billig än svensk mat, eller inte har rätt fakta, så funkar det bra för handlarna. Lite propaganda så här i påsktider...

 
 
Ingen bild

Arga Mamman

4 april 2007 18:08

Hoppas Pricken klarar sig...?

 
Ingen bild

Lantliv

4 april 2007 18:46

Pricken klarar sig i år i allafall. Inte så mycket kött på han inte hi,hi Sorry - kunde inte låta bli.

Men i verkliga livet så är det faktiskt sådana som Pricken fast när de blivit större som ligger på tallrikarna i påsk. Ibland önskar man att man var vegetarian.

 
Hannele

Hannele

4 april 2007 18:58

Lammkött till påsk! Självklart, maken är yngre ;)

http://hannelesparadis.blogspot.com

 
Jenny

Jenny

4 april 2007 19:38

Det är verkligen bra och nyttig mat. Jag är mindre bra på att tillaga det men kan gärna äta det när vi äter ute. Ha en härlig påskhelg! KRAM

http://jennyshemochharmoni.blogg.se

 
Hanna

Hanna

4 april 2007 21:11

Sant så sant!! jag har faktiskt börjat tänka på att köpa mer lokalt odlat och producerat. Vad fint lammet va!! Ha en bra påsk!

http://lovinghulu.blogspot.com

 
art[e]fact

art[e]fact

4 april 2007 23:22

Mycket bra propaganda! :)

http://artefact.blogg.se

 
killfröken

killfröken

5 april 2007 00:27

Det är verkligen inget annat än befängt hur varor kan skeppas runt jorden för att bli billigare än här. Jag köper nästan alltid lokalt och det tänker jag fortsätta med.

Glad påsk!

http://killfroken.blogg.se

 
Ingen bild

Persilja

5 april 2007 10:32

Det kan göra mig galen detta! Jag är en fullständigt övertygad konsument som bara vill handla krav märkt och ekologiskt och så vidare. Men kan jag det? Nej! Vill jag ha lamm så får jag hålla tillgodo med nya zeeländskt om jag ska handla på affärerna. Men det vägrar jag. Ibland kan jag få tag i lammfärs (som är ett måste för att få goda "köftas") om jag frågat hundra gånger på affären. Till slut tror affären att det finns en efterfrågan och tar hem norrbottniskt lammkött och så köper jag alltihopa. Men det är ju inte så det ska vara!!! Ibland borde ju affärerna ta ett beslut att sälja bra varor och ligga i bräschen och kanske SKAPA ett behov-även om det kostar dem i början. Eller är det att kräva för mycket???
Men här i stan är de kravmärkta bananerna alltid de dåligaste, om de ens finns. Och vem vill betala för misshandlade bananer som är dåliga redan på affären. De gömmer sina kravmärkta grönsaker i nån sidohylla och den uppdateras inte lika ofta och är alltid fulla av mögliga frukter och grönsaker. Personalen är lika skeptisk till varorna som kunderna.
Häruppe lever ju många på renkött, älgkött, ripa, fisk i mängd från Sveriges renaste vatten. Men att dra paraleller till svenkst lamm, svenska, gärna norrbottniska grönsaker verkar inte existera...
EU tycker jag är en skitorganisation som stödjer exporter hit och dit och knäcker en massa småskaliga jordbruk. Du är väl mer insatt i eu:s lantbruks politik: är du nöjd med deras regler?
Min släkting i Luleå som har (haft) ett storjordbruk med mjölkkor i två generationer har nu lagt ner pga förluster som åsamkats av
reglerna kring ersättningen.
Grrrr!

 
stina

stina

5 april 2007 10:36

Men vilket gosigt litet lamm ni fått. Kram Stina

http://hemmapalandet.blogspot.com

 
Esters mamma

Esters mamma

6 april 2007 18:19

Jag håller fullständigt med Persilja men har turen att ha en jättebra köttaffär i närheten som bara säljer lokalproducerat och svenskt kött.
Ska man ha färs, vilken sort som helst så mal dom den på plats och man får kolla in grovleken innan man är nöjd. Jag är så glad för den affären.

Jag undrar en sak som jag har tänkt nu när jag letar bra recept på lamm, är lamm lamm eller är det får? Äter man vuxna får eller slaktar man dom som lamm? Kan du förklara det för mig.
Glad Påsk

http://estersmamma.blogg.se

 
Ingen bild

Lantliv

6 april 2007 22:10

öööh persilja och Estersmamma - jag har svarat er ovanför

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lantliv - 31 mars 2008 14:28

Jag hittade en uppmaning hos Clara som jag skulle vilja dela med mig av! Ta 20 minuter till denna - SNÄLLA   The story of stuff           ...

Av Lantliv - 22 mars 2008 14:54

Mina påskägg  

Av Lantliv - 23 oktober 2007 13:23

I söndags var jag och sonen kreativa. Mästerverket ser ni på min andra blogg. Lycka och Liv....

Av Lantliv - 7 oktober 2007 18:45

I måndags så anlände vårt nytillskott på djurfronten. Det är ju några stycken nu! Jag är egentligen ingen hundvän. Har varit uppvuxen med hundar i alla former och alltid varit runt hundar - så bagarens barn... Men det är ju inte så att jag avskyr dem...

Av Lantliv - 1 oktober 2007 10:50

I går var jag på meditationskurs - och led. Det gjorde ont överallt och jag upplevde aggression. Låter inte så kul va? Men idag känns det att något har hänt att ett lager har släppt. Hur - vad, det vet jag inte. Han som hade kursen har en liten dikt ...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se